Što je Google Search Console i čemu služi

Google Search Console (stari naziv Google Webmaster Tools) je besplatni online alat za sve vlasnike web stranica koji žele znati kako Google vidi njihovu stranicu te kako optimizirati njezinu prisutnost na Google tražilici.

Ovaj jednostavni, ali super zanimljivi alat koriste svi, od vlasnika biznisa do web administratora i stručnjaka u digitalnom marketingu (a naročito SEO specijalisti i pisci sadržaja za web).

Kako postaviti Google Search Console na web stranicu

Postavljanje Google Search Console na web stranicu nije kompliciran posao, međutim treba obratiti veliku pozornost na neke važne detalje kako bi praćenje i metrika dali točne i precizne rezultate.

Kako bi kreirali svoj račun i dodali kod na svoju web stranicu potrebno se logirati sa svojom Gmail adresom na https://search.google.com/search-console i dodati svoju web stranicu (Property). 

Nakon toga odaberite način na koji ćete potvrditi svoje vlasništvo nad web stranicom. Imate nekoliko opcija, a najlakša je kod koji postavljate u svoj Google Analytics, pod pretpostavkom da ga imate. Ako ga nemate, postavljanje Google Analytics koda je prvi i jako važan korak.  Tako ćete jednostavno vidjeti svoje najvažnije Google Search Console podatke i u Google Analyticsu.

Čemu služi Google Search Console

Google Search Console je dizajniran za praćenje performansi web stranice u besplatnim Google pretragama i pružanje uvida u to kako Google vidi vaš web. S njim ćete lako i u svakom trenutku moći vidjeti tehničke greške na webu koje dovode do toga da vaš web nije među top rezultatima ili uopće nije u rezultatima pretraga za željenje ključne riječi. Osim toga ovaj alat daje niz drugih zanimljivih izvještaja i mogućnosti.

1. Mapa web stranice

Preko Google Search Console je moguće postaviti detaljnu mapu vaše web stranice koja će Googleu olakšati uvid u arhitekturu stranice te ubrzati njezino razumijevanje: Što brže Google prouči i razumije o čemu se radi na vašoj web stranici to će je prije indeksirati i bolje prikazivati u rezultatima relevantnih pretraga.

2. Indeksiranje pojedinih stranica

Svaka stranica na vašem webu ima svoju jedinstvenu adresu (URL) koja najčešće izgleda ovako: https://www.mojafirma.com/naslov-stranice. 

Ta jedinstvena adresa svake stranice na vašem webu može se pregledati i analizirati u alatu za pregled URL-ova koji će nam dati detaljan uvid je li stranica indeksirana, kako je Google vidi, a ako nije indeksirana možemo zatražiti da je Google pregleda. Naravno, ako Google vidi problem na toj stranici, možemo ga odmah popraviti i zatražiti ga da je ponovno pregleda.

3. Performance izvještaji

Google Search Console performance izvještaj

Ovom dijelu Google Search Console se najčešće vraćamo jer tu vidimo detaljnu statistiku za koje ključne riječi vaša web stranica rangira na Googleu. Osim statistike za pojedine ključne riječi možemo vidjeti i analizu svake pojedine stranice weba. Statistike koje vidimo su broj prikaza, broj klikova, postotak klikova (CTR) te točnu poziciju na tražilici. Bez ovih izvještaja nema ni kvalitetne SEO optimizacije web sadržaja.

4. Core Web Vitals izvješća

Core Web Vitals su postali važan ranking signal za web stranice te nam govore o kvaliteti korisničkog iskustva (UX) na vašoj web stranici i daje savjete kako popraviti probleme poput sporog učitavanja web stranice ili lošeg dizajna.

5. Kvaliteta prikaza za mobilne uređaje

Korištenjem ovog alata možete vidjeti kako Google vidi mobilnu verziju vaše web stranice i na koje probleme nailaze vaši korisnici dok pregledavaju web na svojim pametnim uređajima. Današnji moderni responzivni dizajn web stranica koji je prilagođen mobilnim uređajima ključan je za kvalitetno korisničko iskustvo (UX) i visoko rangiranje na tražilicama.

U ovom kratkom pregledu dali smo osnovne odgovore na pitanja što je Google Search Console i čemu služi. Ovaj fantastični alat pruža još niz detaljnih i naprednih uvida u to kako Google vidi vaš web i svakako preporučujemo da ga odmah povežete sa svojom web stranicom.

Ako želite poboljšati svoju organsku (besplatnu) online prisutnost
Javite nam se
Najnovije teme
crossmenu