Najučinkovitiji marketing kanali: Detaljni vodič za početnike

Zamislite da stojite pred ogromnom škrinjom sa sladoledima svih mogućih okusa, boja i oblika. Teško se odlučiti koji odabrati. Još je teže, ako o toj odluci ovisi vaš poslovni uspjeh.

Srećom, uz nekoliko korisnih smjernica i dozu stručnosti, možete navigirati kroz ovaj slatki kaos marketinških kanala kako biste pronašli savršenu kombinaciju koja će donijeti uspjeh vašem poslovanju. 

Istražimo zajedno kako odabrati najbolje marketinške kanale za vaš biznis.

Unutarnji čimbenici koji utječu na odabir marketing kanala

Kada razmišljate o odabiru marketinških kanala za svoje poslovanje, morate razmotriti nekoliko ključnih čimbenika. 

Ciljevi poslovanja

Kao prvo, trebate jasno definirati svoje poslovne ciljeve. Što želite postići svojim marketinškim aktivnostima? Je li to jačanje branda, generiranje prodaje, angažman korisnika ili nešto drugo?

Ovisno o odabranom cilju, biraju se i marketing kanali. Neki kanali su bolji za direktnu prodaju, neki za brand awareness, a neki rade dobro i jedno i drugo. Samo treba osmisliti dobre strategije i taktike.

Ciljna publika

Tko su vaši idealni kupci? Gdje se nalaze online? Koje platforme koriste? Analiza karakteristika vaše ciljne publike pomoći će vam usmjeriti vaš izbor kanala.

Ne možete koristiti iste marketing kanale ako želite dosegnuti sredovječne muškarce i žene generacije Z. Svaki kanal ima svoju specifičnu publiku koju treba uzeti u obzir kada birate svoje marketing kanale.

Budžet

Naravno, važno je uzeti u obzir koliko novca imate na raspolaganju za marketinške aktivnosti. Različiti kanali imaju različite troškove, pa je važno pronaći onaj koji odgovara vašem budžetu.

Npr. u Hrvatskoj televizija ima najveći doseg i utjecaj na potrošače, ali je i najskuplja. Zato netko tko želi napraviti veliki doseg, a nema taj budžet može koristiti oglašavanje na društvenim mrežama. Facebook u Hrvatskoj koristi oko 2 milijuna ljudi.

Vrsta proizvoda/usluge

Neke vrste proizvoda ili usluga bolje se prodaju na određenim platformama. Na primjer, vizualni proizvodi ili usluge mogu bolje funkcionirati na Instagramu, dok B2B usluge mogu imati više uspjeha putem LinkedIna.

Na Facebooku puno bolje prolaze proizvodi koji potiču impulzivnu kupnju bez puno razmišljanja. Vidimo, kliknemo i kupimo.

Analiza konkurencije

Proučavanje konkurencije može vam dati vrijedne uvide u to koje kanale koriste i kako se snalaze na njima. To može biti dobra polazna točka za vaš vlastiti plan marketinških kanala.

Nekada će prava strategija biti kopiranje kanala koje koristi konkurencija, nekada će analiza marketing kanala reći da napravimo nešto sasvim suprotno od svih konkurenata na tržištu.

Pregled marketing kanala

Vlastita web stranica

Web stranica je ključni element svake digitalne strategije, pružajući biznisima platformu za predstavljanje svojih proizvoda, usluga i vrijednosti svojoj ciljnoj publici.

Web stranica služi kao centralno mjesto za sve marketinške aktivnosti online. Kroz sadržaj poput blogova, članaka, videa i infografika, tvrtke mogu informirati, educirati i angažirati svoju publiku te izgraditi povjerenje i autoritet u svojoj industriji.

Jedna od ključnih karakteristika web stranica je njezina prilagodljivost i fleksibilnost. Tvrtke mogu prilagoditi dizajn, sadržaj i funkcionalnosti svojih web stranica prema potrebama svoje ciljne publike, što omogućuje stvaranje relevantnog i privlačnog korisničkog iskustva.

Koristeći optimizaciju za tražilice (SEO), biznisi mogu biti vidljivi na internetu i privući besplatni organski promet putem tražilica.

Uz kontinuirano praćenje analitike web stranica, biznisi mogu mjeriti učinkovitost svojih marketinških aktivnosti i identificirati područja za poboljšanje. Ovo omogućuje kontinuirano prilagođavanje i optimizaciju kako bi se ostvarili ciljevi poslovanja.

Prednosti i mane web stranice

Prednosti:

 1. Dostupnost 24/7: Web stranica omogućuje tvrtkama da budu dostupne svojim potrošačima i potencijalnim kupcima 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu.
 2. Prilagodljivost i fleksibilnost: Web stranica omogućuje tvrtkama da prilagode dizajn, sadržaj i funkcionalnosti prema potrebama svoje ciljne publike, stvarajući relevantno i privlačno korisničko iskustvo.
 3. Troškovna učinkovitost: Web stranica može biti troškovno učinkovit marketinški kanal. Mali biznisi mogu izbjeći visoke troškove oglašavanja i fokusirati se na organski rast putem kvalitetnog sadržaja i SEO-a.

Mane:

 1. Konkurencija i zasićenje: S obzirom na ogroman broj web stranica na internetu, tvrtkama može biti teško izdvojiti se i privući pažnju svoje ciljne publike, posebno u konkurentnim industrijama.
 2. Potreba za kontinuiranim ažuriranjem: Web stranica zahtijeva redovito ažuriranje sadržaja i tehničkih elemenata kako bi ostala relevantna i učinkovita, što može zahtijevati dodatno vrijeme i resurse.
 3. Tehnički zahtjevi: Izrada i održavanje web stranice može zahtijevati angažiranje stručnjaka, što može predstavljati izazov za male biznise s ograničenim resursima. Zato smo mi razvili metodu izrade web stranica koja smanjuje cijenu početnih ulaganja.

Društvene mreže

Facebook

Glavna obilježja društvene mreže Facebook su veliki broj raznolikih korisnika (ali ipak starijih korisnika) te brojne mogućnosti oglašavanja i ciljanja publike prema demografskim, interesnim i bihevioralnim kriterijima.

Na Facebooku možete imati privatni za osobe i poslovni profil za biznise te koristiti grupe koje okupljaju različite ljude oko jedne teme.

Objave na Facebooku mogu sadržavati tekst, sliku, video i poveznicu na druge web stranice koje korisnici mogu lajkati, komentirati ili podijeliti sa svojim prijateljima.

Oglašivači na Facebooku mogu birati između nekoliko ciljeva od jačanja svijesti u očima potrošača do direktne prodaje.

Instagram

Instagram je vizualno orijentiran i stoga posebno popularan među mlađom publikom. Naglasak je na estetici i vizualnom sadržaju što nekad dovodi i do negativnih konotacija vezanih za probleme sa samopouzdanjem i depresijom kod mlađih osoba.

Na Instagramu je moguće objavljivati slike i video. Dok vertikalni video u obliku Reelsa i Story objava dobiva sve veću popularnost jer omogućuju biznisima da ispričaju svoju priču na kreativan i angažiran način.

Instagram obilježavaju i brojni influenceri koji koriste svoju popularnost na mreži kako bi promovirali različite brandove i utjecali na stavove i ponašanje svoje vjerne publike.

Oglašavanje na Instagramu koristi istu platformu kao i Facebook pa se i sve mogućnosti Facebook oglašavanja vide i na Instagramu.

LinkedIn

LinkedIn je profesionalna društvena mreža koja se ističe svojim fokusom na poslovnu odnosno B2B komunikaciju, networking, generiranje leadova i dijeljenje stručnog sadržaja.

Na LinkedInu korisnici mogu izrađivati svoje profile koji služe kao svojevrsni online životopis. Profili sadrže informacije o obrazovanju, radnom iskustvu, vještinama i preporukama, što pomaže u izgradnji online profesionalnog identiteta i povezivanju s drugim stručnjacima.

Osim osobnih profila postoje stranice kompanija, grupe slične Facebook grupama te oglasi za posao.

Oglašavanje na LinkedInu pruža mogućnosti za ciljanje prema industriji, funkciji, vještinama i drugim poslovnim kriterijima. To omogućuje oglašivačima da dosegnu visoko targetiranu publiku sa svojim oglasima.

TikTok

TikTok je brzorastuća platforma koja je postala globalni fenomen zbog svoje zabavne i kreativne prirode. S naglaskom na kratke videozapise, TikTok privlači širok spektar korisnika, posebno mlađe generacije koje su željne zabave i izražavanja kroz video format.

Jedna od ključnih karakteristika TikToka su viralni trendovi koji brzo dobivaju popularnost i šire se diljem platforme. Ovi trendovi obuhvaćaju različite teme i izazove, od plesnih rutina do humorističnih skica i DIY projekata, te omogućuju korisnicima da se kreativno izraze i povežu s drugima širom svijeta.

TikTok također pruža platformu za edukaciju i informiranje, uključujući savjete za učenje, kulinarske recepte, fitness rutine, savjete za karijeru i još mnogo toga.

Sadržaj dobiva na viralnosti i popularnosti zahvaljujući svom algoritmu koji precizno detektira interese svakog korisnika i pruža mu nove sadržaje na temelju toga.

Oglašivači koriste TikTok za promociju svojih proizvoda i usluga putem kreativnih videozapisa na vlastitim profilima ili putem suradnje s influencerima, što omogućuje dostizanje široke publike i povećanje svijesti o brandu.

Ostale društvene mreže

Twitter, Pinterest, Snapchat i Threads su nišne društvene mreže koja svaka ima svoje karakteristike i privlači različite segmente publike.

Twitter je poznat po svojoj brzini i jednostavnosti. Sa svojim ograničenjem od 280 znakova po objavi, Twitter je platforma za brzo dijeljenje vijesti, mišljenja i informacija.

Pinterest je vizualna platforma koja služi kao virtualna ploča za inspiraciju. Korisnici mogu stvarati i dijeliti "ploče" s fotografijama, ilustracijama i idejama za različite projekte i interese. Pinterest je popularan među ljubiteljima mode, interijera, kulinarskih recepata i DIY projekata.

Snapchat je aplikacija za razmjenu trenutnih poruka, fotografija i videozapisa. Poznat po svojim "snap" pričama koje nestaju nakon 24 sata, Snapchat je popularan među mlađom publikom koja voli dijeliti trenutke iz svog svakodnevnog života na zabavan i spontan način.

Threads je aplikacija za dijeljenje trenutnih statusa, fotografija i videozapisa s bliskim prijateljima. Napravljena od strane tvrtke Meta kao konkurencija Twitteru kojemu posljednjih godina opada popularnost.

Prednosti i mane društvenih mreža

Prednosti:

 1. Velika dostupnost publike: Ogroman broj korisnika koji su aktivni na društvenim mrežama omogućuje vam brzo dosezanje široke publike.
 2. Mogućnost ciljanja: Napredni alati za ciljanje omogućuju vam da precizno targetirate svoju publiku prema demografskim, interesnim i bihevioralnim kriterijima.
 3. Interakcija s publikom: Direktna komunikacija s publikom putem komentara, poruka i povratnih informacija omogućuje vam izgradnju odnosa i angažmana.

Mane: 

 1. Preopterećenost informacijama: Velika količina sadržaja na društvenim mrežama može otežati izdvajanje vašeg sadržaja i privlačenje pažnje publike.
 2. Ograničenja algoritama: Algoritmi društvenih mreža mogu ograničiti prikaz vašeg sadržaja ako ne postiže visok stupanj angažmana.
 3. Konkurencija: Konkurencija na društvenim mrežama može biti velika, što može otežati izdvajanje i stvaranje jedinstvenog identiteta za vaš brand.

Content marketing

Svrha content ili sadržajnog marketinga je da informira, educira i potakne publiku da napravi željenu radnju (kupi proizvod). On omogućuje tvrtkama da izgrade povjerenje, autoritet i lojalnost svojih kupaca.

Tvrtke mogu kreirati raznoliki sadržaj poput blogova, članaka, videa, infografika, e-knjiga i podcasta, prilagođavajući ih potrebama, interesima i preferencijama svoje ciljne publike. Ovo omogućuje bolje targetiranje i relevantnost sadržaja, što rezultira većim angažmanom i konverzijama.

Prednosti i mane content marketinga

Prednosti:

 1. Troškovna učinkovitost: Content marketing može biti relativno jeftin način promocije za biznise. Kreiranje kvalitetnog sadržaja može biti pristupačno, a distribucija putem društvenih medija i web stranica može biti gotovo besplatna.
 2. Izgradnja autoriteta i povjerenja: Kroz relevantan, koristan i vrijedan sadržaj, biznisi mogu izgraditi povjerenje i autoritet u svojoj industriji. Redovito objavljivanje korisnih informacija i savjeta povećava percepciju tvrtke kao stručnjaka u svom području, što može privući nove kupce i klijente.
 3. Dugoročni rezultati: Content marketing može generirati dugoročne rezultate u obliku organskog prometa, stalnog angažmana publike i izgradnje lojalnosti kupaca.

Mane:

 1. Zahtijeva vrijeme: Kreiranje i distribucija kvalitetnog sadržaja zahtijeva vremenske i ljudske resurse.
 2. Konkurencija i zasićenje: Izdvajanje u moru sadržaja može biti teško, posebno u konkurentnim industrijama, zato je potrebno angažirati stručnjaka za content marketing
 3. Neizvjesni rezultati: Iako content marketing može generirati dugoročne rezultate, njegovi učinci mogu biti teški za mjerenje i praćenje u stvarnom vremenu i kratkom roku.

Online oglašavanje

Google Ads (Search, Display, Video)

Google Ads je sveobuhvatan marketinški kanal koji pruža različite formate oglašavanja, uključujući Search, Display i Video oglase. 

Search oglasi se prikazuju na Google tražilici kada korisnici pretražuju određene ključne riječi, što omogućuje tvrtkama da dosegnu ciljanu publiku u trenucima kada su najviše angažirani. Ovi oglasi se ističu na vrhu rezultata pretraživanja, pružajući vidljivost i mogućnost privlačenja korisnika na web stranicu. Precizno ciljanje ključnih riječi omogućuje tvrtkama da optimiziraju svoje kampanje kako bi postigle najbolje rezultate i povećale konverzije.

Display oglasi se prikazuju na web stranicama unutar Google Display Networka, što uključuje većinu popularnih stranica na internetu. Ovi oglasi mogu biti u obliku slika, teksta, animacija ili čak videozapisa, pružajući širok spektar kreativnih mogućnosti. Zahvaljujući raznolikosti formata i velikom broju web lokacija, Display oglasi omogućuju tvrtkama da dosegnu veliki broj potencijalnih kupaca i povećaju svijest o svom brendu.

Video oglasi se prikazuju na YouTubeu, najvećoj platformi za dijeljenje video sadržaja na svijetu. Ovi oglasi omogućuju tvrtkama da dosegnu široku publiku putem ciljanog prikazivanja tijekom gledanja videozapisa. Zahvaljujući raznovrsnim formatima i ciljanju publike prema interesima i demografiji, video oglasi na YouTubeu pružaju tvrtkama mogućnost angažiranja korisnika na efikasan i privlačan način.

Google Ads omogućuje precizno ciljanje publike prema geografskoj lokaciji, interesima, pretraživačkim navikama i demografskim karakteristikama. Također pruža mjerljive rezultate i omogućuje prilagodbu budžeta prema potrebama i mogućnostima tvrtke.

Koriste ga biznisi koji žele brzo povećati svoju online prisutnost, privući relevantnu publiku i ostvariti svoje marketinške ciljeve.

Oglasi na društvenim mrežama

Social media oglašavanje omogućuje tvrtkama da dosegnu svoju ciljnu publiku putem različitih društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama, Twittera i LinkedIna.

Oglasi se mogu ciljati prema demografskim, interesnim i bihevioralnim kriterijima, pružajući precizno targetiranje publike.

Raznoliki formati oglasa, uključujući slike i videozapise omogućuju tvrtkama da kreativno angažiraju svoju publiku i brže izgrade svijest o svojem brendu. 

Prednosti i mane online oglašavanja

Prednosti:

 1. Precizno ciljanje i veliki doseg: Online oglašavanje omogućuje precizno ciljanje publike prema ključnim riječima i interesima korisnika, što pomaže dosegnuti veliki broj relevantne publike.
 2. Mjerljivi rezultati: Oglasi pružaju detaljne analize i statistike o performansama kampanja, omogućujući tvrtkama da jasno vide ROI i optimiziraju marketing.
 3. Fleksibilnost budžeta: Omogućeno je postavljanje fleksibilnih budžeta i oglašavanje je još uvijek relativno povoljno što je pogodno za biznise s ograničenim financijskim resursima.

Mane:

 1. Visoka konkurencija: Konkurencija može biti izuzetno jaka, što može rezultirati visokim cijenama.
 2. Potrebna je stručnost: Postavljanje i upravljanje kampanjama zahtijeva stručnost i znanje.
 3. Brza potrošnja budžeta: Ako kampanje nisu pravilno optimizirane, budžet može brzo biti potrošen bez željenih rezultata.

Email marketing

Email marketing i slanje newslettera omogućuje tvrtkama direktnu komunikaciju s svojom publikom putem elektroničke pošte.

Newsletteri pružaju priliku za redovito informiranje korisnika o novostima, ponudama i događajima tvrtke, što povećava svijest o brendu i angažman publike.

Kroz personalizirane poruke i ciljano slanje, tvrtke mogu prilagoditi sadržaj newslettera prema interesima i potrebama svojih primatelja, povećavajući učinkovitost kampanja.

Uz praćenje analitike otvaranja, klikova i konverzija, tvrtke mogu kontinuirano evaluirati uspješnost svojih newsletter kampanja i prilagođavati ih kako bi postigle željene rezultate.

Prednosti i mane email marketinga

Prednosti:

 1. Izravna komunikacija s publikom: Newsletteri omogućuju komunikaciju jedan na jedan, što pruža jedinstvenu priliku za izgradnju odnosa i stvaranje lojalnosti kupaca.
 2. Kontrola sadržaja i poruke: Newsletter omogućuje prilagodbu informacija, ponuda i priča prema ciljanim segmentima publike.
 3. Povećani ROI: Newsletteri često ostvaruju bolje rezultate u smislu povrata ulaganja (ROI) u usporedbi s drugim marketinškim kanalima, pružajući visoku vrijednost za uloženo vremena i resurse.

Mane:

 1. Rizik od zasićenja i otpisivanja: Pretjerano slanje newslettera može rezultirati zasićenjem publike i povećanom stopom otpisivanja, posebno ako se sadržaj ne prilagođava interesima i potrebama primatelja.
 2. Tehnički izazovi: Različiti uređaji, platforme i programi za čitanje elektroničke pošte mogu predstavljati tehničke izazove u pravilnom prikazu i dostavi newslettera, što može utjecati na korisničko iskustvo.
 3. Pitanja privatnosti: Slanje newslettera zahtijeva poštivanje zakonskih propisa o privatnosti i elektroničkoj pošti, uključujući GDPR.

Ostali online marketing kanali

Direktni zakup oglasnog prostora na online portalima

Zakup oglasa na online portalima omogućuje biznisima da direktno surađuju s vlasnicima web stranica radi postavljanja banner i video oglasa na njihove platforme. 

Direktan zakup se često koristi kod velikih kampanja koje za cilj imaju podizanje svijesti o brandu ili novom proizvodu jer pružaju veliku vidljivost na premium pozicijama unutar oglasnih prostora nekog portala.

Za razliku od Google Display oglasa koji se prikazuju unutar Google Display mreže, direktna kupnja oglasa pruža veću kontrolu nad pozicioniranjem, veći raspon kreativnih rješenja i dogovaranje cijena. Dok Google Display oglasi nude preciznije ciljanje publike prema specifičnim interesima i demografskim karakteristikama.

Digitalni PR

Digitalni PR predstavlja objavu PR članaka na online portalima. On omogućuje biznisima da obavijeste javnost o svom brandu, proizvodu ili usluzi u formi članka (teksta i fotografija) koji će se objaviti na odabranom online portalu.

PR članke u pravilu priprema i dostavlja oglašivač, a medij ga objavljuje uz oznaku da se radi o PR ili sponzoriranom članku.

Digitalni PR se često koristi kada ciljanoj publici želimo prenijeti kompleksniju poruku kao što su brojni benefiti proizvoda ili tehničke karakteristike proizvoda. 

Osim toga, digitalni PR je odličan alat za SEO optimizaciju i povećanju vidljivosti vlastite web stranice zbog linkova koji povezuju taj članak s web stranicom oglašivača.

Native članci

Native članci predstavljaju oblik oglašavanja koji se integrira u okolinu digitalnih medija i platformi na način koji je prirodan i relevantan za publiku. Ovi članci nude vrijedan i relevantan sadržaj za čitatelje, dok istovremeno promoviraju proizvode i usluge biznisa.

Slično digitalnom PR-u, native članci omogućuju tvrtkama prisutnost u sadržaju online portala gdje pažnja publike puno veća u odnosu na oglasni prostor oko samog članka.

Prednost native članaka u odnosu na PR članke je što sadržaj pripremaju novinari portala na kojem se članak objavljuje. Oni puno bolje poznaju svoju publiku i teme koje iz zanimaju pa biznisi dobivaju medijski prostor na suptilniji i prirodniji način od klasičnog PR članka.

Cijenom je native članak skuplji od PR članka, ali zauzvrat dobivate kvalitetniji sadržaj, premium pozicije i često veću vidljivost i broj čitanja samog članka.

Influencer marketing

Influencer marketing uključuje suradnju s osobama koje imaju utjecaj na određenu publiku na društvenim mrežama ili drugim digitalnim platformama kako bi promovirale proizvode ili usluge.

Influenceri često imaju velik broj pratitelja i vjerodostojnost u određenoj industriji ili zajednici, što omogućuje tvrtkama da dosegnu ciljanu publiku kroz autentične preporuke i prezentacije proizvoda ili usluga. Može biti izuzetno učinkovit za male i srednje biznise jer omogućuje direktnu komunikaciju s potrošačima putem osoba koje imaju veću vjerodostojnost i povjerenje.

Kod odabira influencera treba biti pažljiv te osim samog broja pratitelja promatrati i njegovu autentičnost i povezanost s ciljnom publikom.

Offline marketing kanali

TV oglašavanje

TV oglašavanje je tradicionalni, ali i dalje vrlo moćan marketing kanal koji omogućuje tvrtkama da dosegnu široku publiku putem televizijskih emisija i programa.

Može biti korisno zbog svoje masovne pokrivenosti i sposobnosti dosezanja velikog broja potencijalnih kupaca u kratkom vremenskom periodu. Osim toga, TV oglasi omogućuju tvrtkama da stvore prepoznatljivost brenda i uspostave emocionalnu povezanost s publikom putem kreativnih i privlačnih reklama.

Iako skuplje u usporedbi s ostalim kanalima, TV oglašavanje i dalje ostaje relevantan i učinkovit način promocije za biznise koji ciljaju na široku publiku.

Oglašavanje na radiju

Za manje biznise, oglašavanje na radiju može biti korisno zbog svoje pristupačnosti i mogućnosti dosezanja lokalne ili regionalne publike kroz klasične oglase, sponzorstva emisija ili angažman slušatelja kroz različite oblike nagradnih igara.

Oglasne poruke na radiju mogu se prilagoditi specifičnim interesima i potrebama ciljne publike te se emitirati tijekom različitih dijelova dana kako bi se maksimizirao učinak.

Iako može biti manje vizualno u usporedbi s drugim medijima, oglašavanje na radiju može stvoriti snažnu emocionalnu povezanost s publikom putem zvuka i glasa, te doprinijeti prepoznatljivosti brenda i povećanju prodaje proizvoda ili usluga.

OOH

Out-of-Home (OOH) oglašavanje predstavlja promociju putem vanjskih medija poput plakata, bilborda, reklamnih panoa i digitalnih ekrana na javnim mjestima.

Ovaj kanal pruža tvrtkama mogućnost da svoje poruke plasiraju na frekventnim lokacijama poput prometnih čvorišta, trgova, stadiona ili javnih prostora, dosežući široku publiku tijekom njihovih svakodnevnih aktivnosti.

Oglasne poruke u OOH medijima mogu biti prilagođene specifičnim lokacijama i ciljanim demografskim skupinama, te se mogu pojaviti u obliku kreativnih i privlačnih vizuala koji privlače pažnju prolaznika.

Zakup oglasa u tiskanim medijima

Zakup oglasa u tiskanim medijima  podrazumijeva plasiranje oglasa putem štampanih publikacija poput novina, časopisa i letaka, dosežući ciljanu publiku koja preferira konzumaciju informacija u tiskanom formatu.

Za male i srednje biznise, oglašavanje u tiskanim medijima može biti korisno zbog svoje lokalne ili regionalne pokrivenosti i mogućnosti ciljanja specifičnih demografskih skupina.

Međutim, zbog digitalizacije i pada popularnosti tiskanih medija došlo je i do pada interesa za oglasima u njima.

Sponzorstva

Sponzorstvo događanja ili drugih aktivnosti omogućuje promociju proizvoda ili usluga putem partnerstva s različitim događajima, manifestacijama, sportskim klubovima, umjetničkim projektima ili lokalnim zajednicama.

Ovaj kanal pruža tvrtkama mogućnost da svoj brend povežu s određenim događajem ili aktivnošću te da se predstave kao podržavatelji i sudionici u zajednici. Za male i srednje biznise, sponzorstvo može biti korisno jer omogućuje direktno povezivanje s ciljnom publikom putem događaja koji privlače njihovu pažnju.

Osim toga, sponzorstvo može pružiti priliku za stvaranje pozitivne percepcije brenda, izgradnju povjerenja i ostvarivanje emocionalne veze s potrošačima.

Kroz sponzorstvo, tvrtke mogu ostvariti dodatnu vidljivost i promociju, te povećati svijest o svojim proizvodima ili uslugama u zajednici.

Iako može zahtijevati određena financijska ulaganja, sponzorstvo može donijeti dugoročne koristi u vidu jačanja reputacije, povećanja lojalnosti kupaca i povećanja prodaje.

Prednosti i mane offline marketing kanala

Prednosti:

 1. Široka pokrivenost: Offline kanali omogućuju tvrtkama da dosegnu široku publiku, često s lokalnim ili regionalnim fokusom.
 2. Kreativne mogućnosti: Ovi kanali pružaju mogućnost za kreativno i vizualno privlačno predstavljanje brenda ili proizvoda, što može pomoći u stvaranju snažnog utiska kod publike.
 3. Mogućnost stvaranja emocionalne povezanosti: Offline kanali, poput TV-a, radija i sponzorstava događanja, omogućuju tvrtkama da stvore emocionalnu povezanost.

Mane:

 1. Visoki troškovi: Oglašavanje na TV-u, radiju ili tiskanim medijima može biti skupo, posebno za male biznise s ograničenim budžetom.
 2. Manje precizno ciljanje publike: Za razliku od digitalnih kanala, offline kanali nude manje precizne mogućnosti ciljanja publike.
 3. Mjerenje ROI-a: Praćenje učinka oglašavanja na offline kanalima može biti izazovno, što otežava ocjenu stvarne vrijednosti uloženih sredstava u marketinške aktivnosti.

Kako odabrati najbolje marketing kanale

Kada je u pitanju odabir pravih marketing kanala za vaš biznis, nije jednostavno pronaći univerzalno rješenje. Svaka industrija, ciljna publika i brand ima svoje specifičnosti koje treba uzeti u obzir. 

Međutim postoji nekoliko univerzalnih koraka koji pomažu u odabiru najboljih marketing kanala:

 1. Definirajte ciljeve: Postavite jasne ciljeve za svoju marketinšku strategiju. Što želite postići? Povećanje svijesti o brendu, generiranje leadova, povećanje prodaje ili nešto drugo?
 2. Upoznajte svoju ciljnu publiku: Temeljito istražite svoju ciljnu publiku. Gdje se nalaze, što ih zanima, kako komuniciraju i koje kanale koriste kako bi pronašli informacije o proizvodima ili uslugama koje nude.
 3. Istražite različite kanale: Kao što ste mogli pročitati postoji niz različitih marketing kanala, svaki sa svojim prednostima i manama. Razmišljajte u kontekstu vaših ciljeva i ciljne publike.
 4. Angažirajte stručnjaka: Ponekad je najbolji način da odaberete najbolje marketing kanale za vaš posao upravo angažiranje marketing stručnjaka koji ima znanje i iskustvo da vam predloži najbolji miks kanala.
 5. Testirajte: Počnite s malim testnim kampanjama kako biste utvrdili koji kanali najbolje funkcioniraju za vaš brend. Analizirajte rezultate i prilagodite svoju strategiju prema potrebama i preferencijama vaše ciljne publike.
Trebate pomoć oko odabira marketing kanala?
Javite nam se
Najnovije teme
crossmenu